Για τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται και για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια μίλησε τη Δευτέρα (7/11) ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας: «Πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη».

Στη νέα δημοσίευση στο μπλογκ του σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη G7 ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ιδίως στο θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας» επισημαίνοντας δε ότι την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην υποβολή πρότασης – την οποία στήριξαν Γαλλία και Γερμανία- προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Οι συζητήσεις για την πρόταση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη και με τα δύο μέρη. Προτρέπουμε το Κόσοβο και τη Σερβία να κάνουν ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των σχέσεών τους» υπογραμμίζει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Καθώς ο Πούτιν δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ουκρανία, προφανώς τώρα σκοπεύει να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και να καταστρέψει τη χώρα» σημειώνει ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ενώ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να παραταθεί η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πέρα από τις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις της. Δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τα τρόφιμα και η πείνα ως όπλο πολέμου».

«Για την ΕΕ, η Κίνα παραμένει, ταυτόχρονα, βασικός οικονομικός εταίρος, γενικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει επίσης αναφορά στις σχέσεις με την Κίνα. «Για την ΕΕ, η Κίνα παραμένει, ταυτόχρονα, βασικός οικονομικός εταίρος, γενικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Ωστόσο, η αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός είναι όλο και πιο εμφανείς» σημειώνει. Συμπληρώνει ότι «πρέπει να διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό με την Κίνα σε όλους τους τομείς, και ταυτόχρονα να στοχεύσουμε σε εποικοδομητική συνεργασία, όπου είναι δυνατόν και προς το συμφέρον μας. Αυτό περιλαμβάνει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία, η κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των φυσικών πόρων, ιδίως ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας με την έναρξη της COP 27».