Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαίτησε, απευθυνόμενος στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, καταγγέλλοντας την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του αξιώνοντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο.

«Διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας», είπε ο κ. Ζελένσκι στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. Καθώς δεν πήγε στη Νέα Υόρκη, έλαβε άδεια κατ’ εξαίρεση να απευθύνει την ομιλία του μέσω βίντεο. Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες —η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής— ο κ. Ζελένσκι καταφέρθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», είπε φορώντας όπως συνήθως χακί μπλουζάκι, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας». Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον δεκαπέντε φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο».

Ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία πως «παραβίασε με ιταμό τρόπο» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.