Ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κύριο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο πρώτος τόνισε ότι είναι μακριά το σενάριο να επικρατήσει η ειρήνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι ουσιαστικής σημασίας – η ειρήνη όπως ορίζεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Όμως θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι ελπίζω πως θα συμβεί σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζητήθηκε «η εφαρμογή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών». Ο Πούτιν επέμεινε ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα πρέπει να προορίζονται «κατά προτεραιότητα» για τις περιοχές του κόσμου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης την «εποικοδομητική» συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στον ουκρανικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι όχι μόνο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα επεκταθεί ώστε να ξεκινήσουν εξαγωγές και ρωσικής αμμωνίας. «Είναι βασικό να απομακρυνθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο γγ του ΟΗΕ μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.