Στην Κίνα τρία εγκαταλελειμμένα λατομεία πέτρας στην επαρχία Zhejiang μεταμορφώθηκαν πλήρως, καθώς έγιναν χώροι πολιτισμού κι έτσι μετατράπηκαν σε βιβλιοθήκη, χώρο εκδηλώσεων και έναν χώρο συνεύρεσης.

Την μετατροπή πραγματοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο DnA_Design and Architecture, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το πρότζεκτ είναι μια οικολογική βελτίωση για γιατρειά της διακεκομμένης φύσης» και πως «η επανάχρηση αυτών των εγκαταλελειμμένων λατομείων επανασυνδέει την τοπική κοινότητα με τη χιλιετή ιστορία και κληρονομιά της».

Έτσι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρώτος χώρος, που ακούει στο όνομα Λατομείο 8, έχει μετατραπεί σε ανοιχτή βιβλιοθήκη. Έχουν διατηρηθεί οι υπάρχοντες πέτρινοι εξώστες, με νέα σκαλοπάτια από τσιμέντο και χώρους όπου μπορεί να κάθεται κανείς, κατασκευασμένους από χάλυβα και πεπιεσμένο μπαμπού. Ντουλάπια με βιβλία έχουν κατασκευαστεί μέσα στις μεγάλες βαθμίδες του λατομείου, το οποίο καθώς στενεύει προσφέρει σημεία με φυσική προστασία για ανάγνωση. «Κάθε εξώστης είναι ένα πολυπολιτισμικό αναγνωστήριο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει, να επιδοθεί σε καλλιγραφία και, στο μέλλον, να έχει πρόσβαση σε e-books» εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

«Τα πρώτα τρία λατομεία έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή και προκάλεσαν συζητήσεις για την επανάχρηση εγκαταλελειμμένων ορυχείων και λατομείων. Το πρότζεκτ μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίδραση στο τρέχον δίλημμα μας και ως ένας νέος τρόπος σκέψης για τη δημόσια ζωή μας» επεσήμαναν από το DnA_Design and Architecture.

Δείτε φωτογραφίες από την εκπληκτική μεταμόρφωση: