Ένα κρίσιμο τηλεφώνημα έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος κάλεσε σήμερα τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τηλεφωνική συνομιλία σχετίζεται με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σκανδιναβική χώρα «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», διαβεβαίωσε το Ελσίνκι.

Σύμφωνα πάντα με το Ελσίνκι, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Φινλανδία

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης είχε δηλώσει πως οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.