Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από τις ασθένειες και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν στην Μαριούπολη έως το τέλος της χρονιάς, έγραψε σε ανάρτηση του ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο αξιωματούχος ζήτησε, μάλιστα, την πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη. Όπως σημείωσε: «Οι κατακτητές μετέτρεψαν την Μαριούπολη σ΄ ένα μεσαιωνικό γκέτο, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να είναι ανάλογη. Χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, χωρίς την αποκατάσταση και την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης θα επακολουθήσουν επιδημίες.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες η θνησιμότητα μεταξύ των ευπαθών ομάδων θα αυξηθεί αρκετές φορές».

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στην Μαριούπολη, η οποία έχει κατακτηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη χαλυβουργία Azovstal, βρίσκονται 150170.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η Ουκρανία έχει ήδη απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα ζητώντας τη βοήθεια της τόσο για τους τραυματίες στο Azovstal όσο και για τους κατοίκους της πόλης.