Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, δήλωσε ότι άμαχοι θα απομακρυνθούν από την πολιορκημένη Μαριούπολη σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση της Βερεσούκ έγινε μέσω ανάρτησης σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πολίτες θα συγκεντρωθούν σε εμπορικό κέντρο της πολιορκημένης πόλης, αλλά η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση.

Αυτή θα είναι η 3η επιχείρηση μέσα σε ισάριθμες ημέρες προκειμένου να διασωθούν άμαχοι από την πόλη, αλλά και τα προάστιά της καθώς επίσης και το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal. Τις προηγούμενες δύο ημέρες απεγκλωβίστηκαν 156 και 344 άνθρωποι, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ουκρανικών αρχών και μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

Την είδηση για τη δημιουργία του νέου ανθρωπιστικού διαδρόμου όσο διαρκεί η 3ήμερη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ, διαμέσου του γενικού γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Σαβιάνο Αμπρέου, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ εργάζεται μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσίας καθώς και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλιστεί πως οι άμαχοι θα μεταφερθούν με ασφάλεια.