Οι φωτογράφοι προσπαθούν να βρίσκονται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή για να «πιάσουν» με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες των τελευταίων ημερών οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Πάθος, δάκρυα, χρώματα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνο. Όλα εκείνα δηλαδή που δίνουν στη ζωή μας κάποιο νόημα. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και είναι πολλές και παντού.

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Αυτό είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Έτσι λοιπόν κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά μέρες.

Οζέρα, Ουκρανία: Μια αγκαλιά να απαλύνει τον πόνο

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Tetyana Boikiv, 52 ετών, δεξιά, συναντά και αγκαλιάζει τη γειτόνισσά της Svitlana Pryimachenko, 48 ετών, κατά τη διάρκεια της κηδείας του συζύγου της, Mykola Moroz, 47 ετών, στο χωριό Οζέρα, κοντά στην Μπούκα της Ουκρανίας. Ο Mykola συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό από το σπίτι του στις 13 Μαρτίου, οδηγήθηκε για αρκετές εβδομάδες σε άγνωστη τοποθεσία και τελικά βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς περίπου 15 χιλιόμετρα από το σπίτι του.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν ξανά οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο. Άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η Ρωσία έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Πέμπτης 28/4.

Μόσχα, Ρωσία: Η παρέλαση για τον Β’ Παγκόσμιο και οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ρωσικά αυτοκινούμενα οχήματα πυροβολικού, τανκς και στρατιωτικά οχήματα διασχίζουν κατά μήκος της οδού Τβερσκάγια προς την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια πρόβας για τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στις 9 Μαΐου για να γιορτάσει τα 76 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Πούτιν θέλει μία μεγάλη νίκη στο μέτωπο της Ουκρανίας μέχρι την 9η Μαΐου.

Φρανκφούρτη, Γερμανία: Παιχνίδι μακριά από την κόλαση του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία

Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία και βοηθοί κάνουν βόλτα σε καρουζέλ στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Περίπου 180 παιδιά προσκλήθηκαν από το πανηγύρι για δωρεάν βόλτες. Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες μακριά από τη φρίκη του πολέμου στην
Ουκρανία είναι αρκετά εκατομμύρια.

Βουλιάστα, Ελλάδα: Η βόλτα πάνω από τη λίμνη

Κοριτσάκι παίζει στην Ήπειρο

Η Αγνή ένα επτάχρονο κορίτσι χρησιμοποιεί μια κούνια κρεμασμένη από ένα δέντρο, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών της με την οικογένειά της στη λίμνη Βίρος, γνωστή και ως πηγές του ποταμού Λούρου, κοντά στο χωριό Βουλιάστα, στην περιοχή της Ηπείρου.

Μόσχα, Ρωσία: Τον Πούτιν δεν τον κοιτάς στραβά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, βγαίνει από την αίθουσα μετά την τελετή βράβευσης των μεταλλίων της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής των XXIV Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των μελών της ρωσικής παραολυμπιακής ομάδας στο Κρεμλίνο της Μόσχας. Στο βάθος φρουρός έχει πάρει μία παράξενη κλίση με το κεφάλι του.

Λουιζιάνα, ΗΠΑ: Το ροντέο στις φυλακές

Ταύρος χτυπά

Γνωστό ως το «πιο άγριο σόου του Νότου», οι κρατούμενοι ανταγωνίζονται για μετρητά κατά τη διάρκεια του «Convict Poker» στο Rodeo των φυλακών της Ανγκόλα, την Κυριακή 24 Απριλίου 2022. Ο τελευταίος κρατούμενος που κάθεται κερδίζει μετρητά. Αυτό είναι το πρώτο ροντέο στην Angola μετά το lockdown για τον κορονοϊό πριν από δύο χρόνια.

Πάφος, Κύπρος: Παρέα με τους φίλους της

Γυναίκα πάνω σε γάιδαρο στην Κύπρο

Μια ηλικιωμένη γυναίκα πάνω στο γαϊδουράκι της, με τον σκύλο της, περνάει στην άκρη του δρόμου, καθώς στο βάθος διακρίνεται ένα αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Λάσα στην επαρχία Πάφου, στο δυτικό τμήμα της Κύπρου.

Μοσκέρα, Κολομβία: Οι τοξικοί αφροί

Αέρια βγαίνουν από δρόμο

Κάτοικοι και σκύλοι κάθονται κατά μήκος ενός δρόμου, καθώς ο αφρός που ανεβαίνει από τον ποταμό Μπαλσίλας κυματίζει πάνω από τη γειτονιά Λος Πουέντες στη Μοσκέρα της Κολομβίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο λευκός, τοξικός αφρός προκαλείται εν μέρει από ανεπεξέργαστα λύματα που αναμειγνύονται με χημικές ουσίες που βρίσκονται σε οικιακά απορρυπαντικά.

Καμπούλ, Αφγανιστάν: Ο πιτσιρικάς, το γαϊδουράκι και τα σκουπίδια

Παιδί παίζει μέσα στα σκουπίδια

Η ζωή στο Αφγανιστάν μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία είναι εξαιρετικά δύσκολή, Τα παιδιά είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που συμβαίνει στη χώρα. Στη φωτογραφίας ένας πιτσιρικάς ποζάρει πάνω στο γαϊδουράκι του μέσα σε ένα σορό από σκουπίδια.

Βατικανό: Το άγγιγμα του Πάπα

Πιστοί θέλουν να πιάσουν τον Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποχωρεί στο τέλος της ακρόασης που παραχώρησε σε Πολωνούς προσκυνητές από το Λοτζ, στο Βατικανό. Δεκάδες προσπάθησαν να πάρουν έστω και ένα άγγιγμα από τον Ποντίφικα.

Πεκίνο, Κίνα: Μαζικά τεστ υπό το φόβο της Σανγκάης

Τεστ κορονοϊού στην Κίνα

Ένα παιδί κάνει εξέταση COVID-19 σε ένα χώρο δοκιμών στο Πεκίνο. Η κινεζική πρωτεύουσα μετέφερε περισσότερες τάξεις σχολείων σε τηλεκπαίδευση την Πέμπτη 28/4 σε μια περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών του κορονοϊού, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει ένα ευρύτερο πανδημικό ξέσπασμα.