Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο Κίεβο, στην πρώτη του επίσκεψη στην πολύπαθη χώρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούκα – περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής από την ουκρανική πλευρά και χώρες της Δύσης – και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» σε ένα σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού.