Η Αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.

Ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

«Όσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό», συμπλήρωσε ο Όστιν.

cristine-lambrecht

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν ουκρανικά στρατεύματα

«Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους σε συστήματα πυροβολικού.

«Συνεργαζόμαστε με τους αμερικανούς φίλους μας για να εκπαιδεύσουμε ουκρανικά στρατεύματα επί ουκρανικού εδάφους», ανέφερε η ίδια από τη βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης των ΥΕΘΑ 40 χωρών, την οποία συγκάλεσε ο Λόιντ Όστιν. Η υπουργός Άμυνας έκανε γνωστό, επίσης, ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την Ολλανδία στην εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, «τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε κριτική στη Γερμανία, αλλά οι αριθμοί μιλούν διαφορετική γλώσσα», τόνισε η κυρία Λάμπρεχτ, οπότε και αναφέρθηκε, έπειτα, στην παράδοση γερμανικών αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Παρακολουθούμε με φρίκη με πόση βαρβαρότητα και επιμονή η Ρωσία επιτίθεται κατά της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απομακρυνθεί από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», τόνισε η Κριστίνε Λάμπρεχτ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η σημερινή συνάντηση στο Ραμστάιν έστειλε ένα ακόμη πολύ σημαντικό μήνυμα της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία».

(Φωτογραφίες αρχείου)