Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν, αλλά χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την ανάγκη για όπλα που έχει η χώρα του.

Ο κ. Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.

Πάντως τόσο ο κ. Ντε Κρο όσο και ο κ. Ρούτε φάνηκαν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία εισδοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι’ αυτή.

Η Γερμανία επίσης υποστηρίζει ότι θα εργαστεί με ιδιώτες της βιομηχανίας όπλων προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία και να της προσφέρει τον εξοπλισμό που έχει ανάγκη.

«Σκοπεύουμε να πληρώσουμε εμείς γι’ αυτές τις παραγγελίες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο την Τρίτη (19/4).

«Όπλα που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο» έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία, είπε προσθέτοντας πως η Γερμανία θα συνεργαστεί με κατασκευαστές προκειμένου να παραδόσει στο Κίεβο αντιαρματικά αλλά και αντιαεροπορικά όπλα. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πραγματικότητα τις υποσχέσεις μας (προς την Ουκρανία)», δήλωσε. Την περασμένη εβδομάδα ο Σολτς ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί το μπάτζετ στρατιωτικής βοήθειας της χώρας του και θα φτάσει σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ με ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού να πηγαίνει στην Ουκρανία.