Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς η πάμπλουτη σύζυγος του Αξάτα Μούρτι δεν πληρώνει φόρους στη Βρετανία, γιατί απολαμβάνει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Μάλιστα, η εφημερίδα The Independent αποκάλυψε το προνομιακό καθεστώς της κόρης του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, την στιγμή που ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε νέες αυξήσεις φόρων και τιμών, λόγω της ακρίβειας.

«Το να σπιλώνουν τη σύζυγό μου για να με πλήξουν είναι αποκρουστικό», είπε χαρακτηριστικά στην The Sun και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του «πληρώνει φόρους στη Βρετανία για κάθε δεκάρα που κερδίζει» σε αυτή τη χώρα και έκανε λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης» από την αντιπολίτευση.

Παρόλα αυτά, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως στελέχη της αντιπολίτευσης είπαν ότι είναι σοβαρά τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Μούρτι. Ακόμη και υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος σχολίασαν ότι οι αποκαλύψεις είναι επιζήμιες για τον Σούνακ. «Ο Φ.Σκοτ Φιτζέραλντ έγραψε κάποτε ότι οι πλούσιοι «είναι πολύ διαφορετικοί από εσένα κι εμένα», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του συντηρητικού, ισχυρού σε επιρροή μπλογκ ConservativeHome. «Μήπως ο Σούνακ έγινε τόσο διαφορετικός που δεν αντιλαμβάνεται τη ζοφερή αλήθεια της παρούσας κατάστασής του;» διερωτήθηκε.

Ποια είναι η Αξάτα Μούρτι

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Αξάτα Μούρτι είναι 42 ετών και εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Επίσης, έχουν από κοινού τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.

Μάλιστα, η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, την οποία ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της το 2013 ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, την Akshata Designs.