Ένα βίντεο με πλάνα από drone που κόβει την ανάσα, είδε το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνει τη στιγμή που ένα μοναχικό ουκρανικό τανκ κατέστρεψε πολλά ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση μικρότερη των 80 χλμ. από το Κίεβο και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον δεύτερο μήνα του.

Το υλικό, που συλλέχθηκε από το μη επανδρωμένο σκάφος και δημοσιεύθηκε από μια ουκρανική εθελοντική μονάδα στο Telegram, δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο καλά τοποθετημένο ουκρανικό άρμα T-64, το οποίο έχει στήσει ενέδρα σε μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-82A σε έναν δρόμο στη Νοβα Μπασάν, δυτικά της πρωτεύουσας.

Χάρη στην έξοχη τοποθέτηση, ο χειριστής του άρματος μπόρεσε να ρίξει αρκετές βολές κατά της φάλαγγας των εισβολέων, περνώντας το κενό μεταξύ άλλων κατασκευών από μια κρυφή θέση πίσω από ένα σπίτι.

Η κάλυψη του Ουκρανικού τανκ κλειδί για την επιτυχία

Ένα BTR πήρε γρήγορα φωτιά κατά την επίθεση, ωθώντας τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα οχήματα να ανταποδώσουν τα πυρά, στοχεύοντας προφανώς σε άλλους στόχους εκτός κάμερας, καθώς οι κίτρινες λάμψεις των πυρών φαίνονταν να διατρέχουν τα χωράφια γύρω από το δρόμο.

Όμως το T-64 φάνηκε να μην βλέπει και συνέχισε να σφυροκοπεί τη φάλαγγα με βλήματα, καθώς ξεπερνούσε τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι να φτάσουν περαιτέρω ενισχύσεις πυροβολικού.

Το δεύτερο μισό του βίντεο περνάει σε μεταγενέστερα πλάνα από τα χτυπήματα του ουκρανικού πυροβολικού που πέφτουν βροχή κατά της φάλαγγας καθώς αυτή προσπαθεί να διαφύγει, πριν ζουμάρει στα συντρίμμια ενός ρωσικού άρματος που εξακολουθεί να καίγεται μαζί με αρκετά πτώματα.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν ένα από τα θερμοβαρικά όπλα που κατέλαβε η Μόσχα εναντίον ρωσικών στρατευμάτων.

Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει «μήνες, ακόμη και χρόνια»

Ωστόσο Παρά τους ηρωισμούς του ουκρανικού στρατού, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει «μήνες, ακόμη και χρόνια», καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χάσει «τη φιλοδοξία του να ελέγξει ολόκληρη τη χώρα».

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι «ρεαλιστική» όσον αφορά τις προθέσεις της Μόσχας και «να συνειδητοποιήσει ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην 42η ημέρα του.

«Πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, τη διατήρηση των κυρώσεων όσο και την ενίσχυση της άμυνάς μας», πρόσθεσε.