Μπορεί η προσοχή της Ρωσίας να είναι στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αφήσει στην τύχη τους όλα τα υπόλοιπα μέτωπα. Μάλιστα, ένα εξ αυτών φαίνεται να αναζωπυρώθηκε λόγω των κυρώσεων που έφερε η ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία, μετά τη διακοπή των συνομιλιών της με την Ιαπωνία, πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες Νήσους, περιοχή που διεκδικεί το Τόκιο εδώ κι 70 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι την κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες και ισχυρός εξοπλισμός, χωρίς να αναφέρεται σε ποιο σημείο του νησιωτικού συμπλέγματος έγιναν ακριβώς.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία επιπλέον 25 Ρώσων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 81 ρωσικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο των κυρώσεων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει σε βήματα για να αφαιρέσει από τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους και να την εμποδίσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς πόρους.