Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη (24/3) ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν.

«Θα απαντήσουμε, αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της ανταπόκρισής μας θα εξαρτηθεί από το είδος της επίθεσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ο Πούτιν πόνταρε στον διχασμό του ΝΑΤΟ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι ο Πούτιν πόνταρε ότι θα υπάρχει διχασμός στο ΝΑΤΟ, αλλά ποτέ δεν έχει υπάρξει πιο ενωμένο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θεωρεί πως η Ρωσία δεν πρέπει να συμμετέχει στους G20, αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν.

«Εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις» ανέφερε.

«Δεν απείλησα τον Τζινπίνγκ, αλλά φρόντισα να κατανοήσει τις συνέπειες της βοήθειας στη Ρωσία»

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία, αφού προειδοποίησε το Πεκίνο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες για την παροχή βοήθειας στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να κατανοήσει τις συνέπειες της βοήθειας στη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν για μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».

Είπε ακόμα ότι επεσήμανε επίσης στον Σι τον αριθμό των αμερικανικών και ξένων εταιρειών που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.