Ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σεργκέι Μπούμπκα μίλησε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για να εξηγήσει τον ρόλο του στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα του.

Ο Σεργκέι Μπούμπκα είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να είναι εκείνος που θα συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η ΔΟΕ (200.000 δολάρια – περίπου 180.000 ευρώ) στην ουκρανική αθλητική κοινότητα.

«Μερικές φορές με παίρνει ο ύπνος τα μεσάνυχτα με το τηλέφωνο στο χέρι. Αλλά όπως όλοι οι Ουκρανοί, έχω πρόβλημα να κοιμηθώ κάθε μέρα. Ξοδεύω κάθε δευτερόλεπτο συντονίζοντας προσπάθειες με τη ΔΟΕ, την NOC (Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή), τις εθνικές ομοσπονδίες και την κυβέρνηση για να εντοπίσω αθλητές, προπονητές και τις οικογένειές τους και μετά να καθορίσω πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα», είπε ο Μπούμπκα.

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί οι επικοινωνίες με τους ανθρώπους εκεί διακόπτονται συνεχώς και ανησυχούμε πολύ για την ασφάλειά τους. Περνάω όλη την ημέρα σε συναντήσεις και στο τηλέφωνο. Μπορώ να έχω δεκάδες κλήσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Μερικές φορές με παίρνει ο ύπνος τα μεσάνυχτα με το τηλέφωνο στο χέρι. Όμως, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έχω πρόβλημα να κοιμηθώ κάθε μέρα. Έτσι ξυπνάω ξανά στις τρεις το πρωί και γυρίζω στο τηλέφωνό μου για να κάνω περισσότερες κλήσεις και να ανταλλάξω μηνύματα με την οικογένειά μου, τους φίλους, τους αθλητές και άλλα μέλη της αθλητικής μας κοινότητας. Μερικές φορές παίρνω υπνωτικά χάπια, αλλά μου επιτρέπουν να κοιμηθώ μόνο για λίγες ώρες ακόμα πριν διακοπεί ξανά ο ύπνος», πρόσθεσε.

«Κάποιοι αθλητές, προπονητές και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να ζουν στην εμπόλεμη ζώνη. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε δεδομένης της κατάστασης. Άλλοι αθλητές βρίσκονται εκτός χώρας και χρειάζονται βοήθεια με διάφορες μορφές. Η NOC της Ουκρανίας, μέσω των 25 περιφερειακών της γραφείων, διαχειρίζεται τη διανομή κεφαλαίων σε όσους τα χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες. Η ομάδα εργασίας μας θα εντοπίσει και θα υποστηρίξει άλλες πρωτοβουλίες καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Για τον συντονισμό όλης αυτής της βοήθειας, βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με μεγάλο αριθμό NOC που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την καθημερινότητα των αθλητών, ο Μπούμπκα εξηγεί ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αθλητές μας συνεχίζουν να προπονούνται. Δείχνουν τη δύναμη του μυαλού τους και είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν. Θέλουμε επίσης οι Ουκρανοί αθλητές να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες. Θέλουμε να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν. Θέλουμε να δούμε τη σημαία μας και να ακούσουμε τον ύμνο μας σε κάθε αθλητικό χώρο σε όλο τον κόσμο. Οι αθλητές μας μπορούν να εμπνεύσουν άλλους δείχνοντας την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού και να βοηθήσουν να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης. Οι πρόσφατες εξαιρετικές επιδόσεις των Ουκρανών Παραολυμπιονικών, οι οποίοι κέρδισαν τα δεύτερα περισσότερα μετάλλια στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού».