Ευχάριστα νέα φτάνουν από τη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίστηκε χθες ένα σημαντικό θέατρο της πόλης, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πολλές εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.  Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το κτίσμα του θεάτρου, φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση και άνθρωποι έχουν αρχίσει να βγαίνουν ζωντανοί, καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια.

«Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτήριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε χθες ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ ενώ η δημοτική αρχή της Μαριούπολης επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο».

«Τραγική η κατάσταση στην πόλη – Μαζεύουν νερό από λακκούβες»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine.

«Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια» είπε στη συνέντευξή του. Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος. «Άλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακκούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν» σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. «Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο» τόνισε.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν αμάχους σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πόλη – η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους- να παραδοθεί.

Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει: «Μια μητέρα παίρνει τηλέφωνο, δεν φωνάζει, δεν απευθύνει κατηγορίες, ρωτάει ήρεμα: “Κρατάω αγκαλιά το παιδί μου, λιμοκτονεί, τι να κάνω;”. Και δεν έχεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με περίπου 6.500 ιδιωτικά οχήματα κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Μολαταύτα, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.