Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 19η μέρα, και έπειτα από τη χθεσινή επίθεση στη Λβιβ, πολίτες στην Οδησσό προετοιμάζονται καθημερινά ώστε να αντιμετωπίσουν το ρωσικό στρατό. Οι σειρήνες ηχούν πλέον συνεχώς στην πόλη ενώ το Σάββατο ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός πρόκειται να περικυκλώσει πολύ σύντομα την Οδησσό.

Εκτός από το Κίεβο, που είναι υπό πολιορκία εδώ και μέρες, η Οδησσός είναι μία πόλη-κλειδί, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να «χτυπήσει» καθώς ενδεχόμενη νίκη εκεί θα έδινε στους Ρώσους τον απόλυτο έλεγχο της ουκρανικής οικονομίας.

Χθες, Κυριακή, τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν ένα σχολείο στο Μικολάιβ επιχειρώντας να προχωρήσουν δυτικά και να επιτεθούν στην Οδησσό, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Περιμένοντας λοιπόν τα ρωσικά στρατεύματα, σε μια τοποθεσία μυστική στην πόλη της Οδησσού, απλοί πολίτες εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν όπλα, όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε του Newsbeast.

Ταυτόχρονα, σε ένα παλιό, μεγάλο σε έκταση διώροφο κτήριο με πολλές αίθουσες, γιατροί εκπαιδεύουν απλούς Ουκρανούς πολίτες στις πρώτες βοήθειες. Πρόσβαση σε αυτό το κτήριο έχουν μόνο οι εθελοντές.

Πολίτες κάθε ηλικίας, από κοπέλες μόλις 20 ετών μέχρι άνδρες 60 ετών, αποφάσισαν να μείνουν στην Οδησσό και να εκπαιδευτούν ώστε να βοηθήσουν την πατρίδα τους.

Η εκπαίδευση διαρκεί μερικές ώρες, και βασικό της μέρος περιλαμβάνει εκπαίδευση στη χρήση όπλων, στο στόχο, στην ατομική τακτική αλλά και στις πρώτες βοήθειες.

«Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις να σταματάς μια αιμορραγία. Ένας από τους εθελοντές κάθεται κάτω και πάνω του δείχνουμε βήμα-βήμα τις κινήσεις. Εδώ πρέπει μέσα σε μερικές ώρες να φτάσουμε κάποιον στο 100% και σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο» λέει μιλώντας στο Newsbeast ένας γιατρός που δίνει μαθήματα πρώτων βοηθειών.

«Είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Από το πώς να φορέσω το γιλέκο μέχρι το πώς να κρατήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου όπλο. Αλλά θα το κάνω. Θέλω να το κάνω για να μπορέσω να προστατεύσω τον εαυτό μου, θα είναι πιο ασφαλές αυτό» λέει από την πλευρά της η Άννα, ένα κορίτσι μόλις 21 ετών.