Στην Οδησσό, εν μέσω πολεμικών σειρήνων, κάτοικοι και αρχές συνεχίζουν να προετοιμάζουν την αντίσταση της πόλης με οχυρωματικά έργα, αλλά και εκπαίδευση πολιτών στα όπλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι σειρήνες έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην Οδησσό. Αυτό, που δεν έχει γίνει καθημερινότητα είναι τα διαγγέλματα, όπως αυτό της Παρασκευής (11/3) του δημάρχου της πόλης, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός πρόκειται να περικυκλώσει πολύ σύντομα την Οδησσό.

Μίλησε για την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως είπε συνεχώς συρρέει στα σύνορα Ρουμανίας και Μολδαβίας ανθρωπιστική βοήθεια ενώ είπε στους δημότες του ότι έχουν γίνει προμήθειες τόσο σε φάρμακα όσο και σε τρόφιμα.

Επί ποδός πολέμου η πολιτοφυλακή της Οδησσού

Η αντίσταση των Ουκρανών οργανώνεται, εμπλουτίζεται και αναπροσαρμόζεται συνεχώς από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής. Κανείς δεν περισσεύει. Μάλιστα, στην Οδησσό έχει δημιουργηθεί πολιτοφυλακή με 3.000 εθελοντές που φυλούν… Θερμοπύλες.

«Όταν είδα τον κόσμο να έρχεται στην πολιτοφυλακή και να είναι πρόθυμος να υπερασπιστεί την πόλη του και ξέροντας ότι η οικογένειά μου ζει εδώ, απλά αποφάσισα να έρθω και γω για το σκοπό αυτό», λέει στην κάμερα της ΕΡΤ 27χρονος άνδρας, ο οποίος έχει χάσει φίλους και συγγενείς από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη και το Κίεβο.

«Φοβάμαι, αλλά τώρα νομίζω ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τίποτα με τα λόγια αλλά μόνο με πράξεις, μόνο σκοτώνοντας. Από το να σκοτωθεί η οικογένειά μου, προτιμώ να σκοτωθώ εγώ.