Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (14/3), θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας), δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δραματική προειδοποίηση Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ: «Θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στα σπίτια πολιτών των χωρών σας»

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

Σε μια δραματική προειδοποίηση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Εκφράστηκε μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134.

Στέλεχος κυβέρνησης Κριμαίας: Χερσαίος διάδρομος συνδέει χερσόνησο με Ντονμπάς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμπόδισαν τη διέλευση οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στο Ντανιέτσκ.

Αρκετοί αναλυτές έκαναν την υπόθεση, πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από τις περιοχές των αυτονομιστών, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ως τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Οι Ρώσοι λένε ότι δεν χρειάζονται κυονόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πιοτρ Ιλίισεφ, διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτική δύναμη όσο η Ρωσία έχει τον έλεγχο, σύμφωνα με το RIA.