Για 19η μέρα να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα να επικρίνει χθες την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες βράδυ, ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως το Βερολίνο φέρει ευθύνη διότι συνέβαλε η Ρωσία να βρεθεί στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.

Πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, ελπίζει πως το Βερολίνο θα λάβει μέτρα που θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποκαλώντας τη Γερμανία και την Ουκρανία «χώρες-εταίρους», ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να εξασφαλίσει τα όπλα που χρειάζεται, θα τιμωρήσει τη Ρωσία με σκληρότερες κυρώσεις και θα υποστηρίξει το Κίεβο στην προσπάθειά του με σκοπό την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναγνώρισε ότι η διαδικασία εισδοχής στην ΕΕ μπορεί να είναι μακρά διαδικασία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και ότι η ένταξη της θα κάνει πιο ασφαλή τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα αναγνώρισε πως το Βερολίνο έλαβε σκληρές αποφάσεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου, διαβεβαιώνοντας πως κατανοεί πως οι αλλαγές πολιτικές δεν γίνονται εύκολα στη Γερμανία. Για χρόνια, είπε, η γερμανική πολιτική ηγεσία βασιζόταν στον διάλογο.

Αλλά πρόσθεσε πως τώρα ο κόσμος βλέπει αυτό που αποκάλεσε το αληθινό πρόσωπο της Ρωσίας, καλώντας τη Γερμανία να αναγνωρίσει πως έκανε λάθος και να διορθώσει την πορεία της. Προειδοποίησε πως ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν γιατί αλλιώς η Ουκρανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που βάζει στο στόχαστρο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.