Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «ψευδο-δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της κατεχόμενης Χερσώνας, η οποία ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή στην επίσης κατεχόμενη Μελιτόπολη του ουκρανικού νότου, 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση του δημάρχου που απήχθη από Ρώσους στρατιώτες.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στη Χερσώνα, Σεργκέι Κλαν, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν «ψευδο-δημοψήφισμα» για τη δημιουργία «αποσχισθείσας δημοκρατίας» -πέραν αυτών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία.

«Η δημιουργία ανεξάρτητης δημοκρατίας θα μετατρέψει την περιοχή μας σε μαύρη τρύπα χωρίς ζωή ή μέλλον» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Μελιτόπολη, έως και 2.000 Ουκρανοί πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο δήμαρχος της πόλης που φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εμφανίζει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτήριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μαύρη κουκούλα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου.