Οι αρχές της Βραζιλίας άρχισαν χθες να καταστρέφουν περί τους 42 τόνους ναρκωτικών που κατέσχεσαν στην μαζική επιχείρηση της αστυνομίας στις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Τα ναρκωτικά κάηκαν σε μια ατσάλινη υψικάμινο στη Βόλτα Ρεδόνδα, περίπου 130 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρίο.

Η καταστροφή των ναρκωτικών θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί διότι η υψικάμινος, που ανήκει στη βιομηχανία CSN, χρησιμοποιείται παράλληλα και για να παραχθεί ατσάλι.

Τα κατασχεμένα ναρκωτικά είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος μαριχουάνα, ωστόσο βρέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κρακ.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν στις φαβέλες Βίλα Κρουζέιρου και Κουμπλέξου ντε Αλεμάου στο βόρειο τμήμα της μεγαλούπολης και μεταφέρθηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο για να καταστραφούν. Χθες Τετάρτη η αστυνομία ανακάλυψε άλλους δύο τόνους μαριχουάνας, ποσότητα που επίσης πρόκειται να καταστραφεί.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν πάνω από 20.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού–επρόκειτο για τις μεγαλύτερες του είδους στην ιστορία του Ρίο, εν όψει του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014 και των ολυμπιακών αγώνων του 2016, καθώς οι αρχές έχουν στόχο να πατάξουν τις συμμορίες οι οποίες δρουν στις φαβέλες πριν τις διεθνούς προβολής διοργανώσεις.