«Έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης από ρωσικές δυνάμεις.

Με μήνυμά του στο twitter , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδικάζει την αποτρόπαιη αυτή πράξη, δηλώντας τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα από αέρος σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χθες και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Αλλάζει στάση η Μόσχα;

Επισημαίνεται πως μέσα σε λίγες ώρες, η Μόσχα φαίνεται να αλλάζει στάση σχετικά με τον βομβαρδισμό αυτό. Αρχικά, Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούσαν επιθετικά για fake news, ωστόσο το Κρεμλίνο λέει, πλέον, πως θα εξετάσει το περιστατικό.

Υπό το φως της διεθνούς καταδίκης – έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από τον ΟΗΕ μέχρι και το Βατικανό – υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις ασυνέπειας στις απαντήσεις της ρωσικής πλευράς, σχολιάζει σχετικά το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, συγκεκριμένα, δήλωσε στο χθες στο πρακτορείο ειδήσεων: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βάλλουν κατά στόχων αμάχων». Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό.

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν διαφορετική γραμμή, απορρίπτοντας τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως «ψευδή είδηση». «Είναι τρομοκρατία της πληροφορίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία – τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, για 15η ημέρα.