Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, ο Κοΐτσι Χαγκιούντα, δήλωσε σήμερα (9/3) ότι το Τόκιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη συμμετοχή του στα «έργα της Σαχαλίνης» – αναφερόμενος σε μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα στο ρωσικό νησί Σαχαλίνη – εάν αυτό θα συνέβαλε να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κ. Χαγκιούντα εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Η Ιαπωνία έχει ήδη ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την επίθεση στην Ουκρανία με δύο πακέτα μέτρων και με διαφορά λίγων 24ώρων, με τον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας «απαράδεκτη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Ο Κισίντα εξήγησε πως το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών.

Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη (23/2), μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες οι πόροι των οποίων στην ιαπωνική δικαιοδοσία θα παγώσουν είναι οι VEB, Promsvyazbank και Rossiya Bank.