Κατά της Ρωσίας στρέφεται ο πάπας Φραγκίσκος ο οποίος απέρριψε τον ισχυρισμό της χώρας του Πούτιν ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο» τόνισε.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με καταπονεμένη καρδιά, επαναλαμβάνω: Πρέπει να σιγήσουν τα όπλα» είχε αναφέρει ο Ποντίφικας σε προηγούμενη ομιλία του και πρόσθεσε: «Βλέπω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και πολλές σημαίες της Ουκρανίας. Δόξα σοι, Κύριε».

«Στην Ουκρανία χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο, διότι πρόκειται για παραφροσύνη» συμπλήρωσε.

«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, να προσφέρει κάθε αναγκαία υπηρεσία για να ξεπερασθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε ο Ποντίφικας. Τόνισε, δε, ότι απέστειλε δυο καρδινάλιους στην Ουκρανία, για να μεταφέρουν ανθρωπιστικές βοήθειες στον ουκρανικό λαό και για να πούνε και πάλι, με ξεκάθαρο τρόπο: «ο πόλεμος είναι παραφροσύνη, σας ικετεύουμε να σταματήσετε, να αντιληφθείτε όλη αυτή την σκαιότητα».

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα στη λειτουργία της ουκρανικής, καθολικής εκκλησίας της Ρώμης «Αγία Σοφία»

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να μεταβεί, σήμερα το πρωί, στην ουκρανική, καθολική εκκλησία «Αγία Σοφία», στην Ρώμη, όπου και παρακολούθησε την θεία λειτουργία. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση στήριξης του ουκρανικού λαού, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι ένας άδικος και αδικαιολόγητος πόλεμο. Ο ουκρανικός λαός τάσσεται υπέρ της ειρήνης και δεν διεκδίκησε ποτέ από κανέναν, ούτε μια σπιθαμή γης» τόνισε ο ιερέας, πατέρας Μάρκο Γιάρισλαβ Σεμεχέν.

O Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα, αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει ότι πρόκειται για παραφροσύνη, η οποία μπορεί να καταστρέψει 70 χρόνια ειρήνης και συνεργασίας και ότι «ο κόσμος αυτός, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τον ψυχρό πόλεμο, δεν εννοεί να δεχθεί να καταπατώνται οι αρχές της διεθνούς συνύπαρξης».