Νέο μήνυμα απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την 8η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ Οδησσός και Μαριούπολη είναι περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα, με το Χάρκοβο να έχει ισοπεδωθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να φοβηθούν ή να σπάσουν ενώ αναφερόμενος και στους Ρώσους στρατιώτες τους κάλεσε να πάνε σπίτι τους.

«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν μπορούσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, έχοντας περάσει όλα αυτά, οι Ουκρανοί θα φοβηθούν, θα σπάσουν ή θα παραδοθούν – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία.
Πήγαινε σπίτι. Προστατέψτε τους ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη χώρα μου» αναφέρει στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Нас стільки разів хотіли знищити. Не змогли. Ми пройшли стільки всього! І якщо хтось думає, що, подолавши все це,…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 3, 2022

«Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντιμετώπιζαν τη ρωσική επίθεση»

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντιμετώπιζαν τη ρωσική επίθεση, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ανάπαυλα στον βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Μόσχα από τα μεσάνυχτα, μεταδίδει το Reuters.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τη δική μας ελευθερία», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία λαμβάνει καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Είπε ότι είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα COVID-19: «Έχει περάσει μια εβδομάδα τώρα που επιτέθηκε ένας άλλος ιός», είπε για τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η αλλαγή της τακτικής της Ρωσίας και ο βομβαρδισμός αμάχων στις πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστάθηκε με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας να πετύχει μια γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει»

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να μελετήσει τη λέξη «αποζημιώσεις» καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία καταβάλλει τις συντάξεις και προσφέρει οικονομικό βοήθημα σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας του πολέμου. Είπε ακόμη ότι 16.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

Σε μια συγκινητική ομιλία του επισήμανε ότι οι Ουκρανοί έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον λιμό του Χολοντόμορ, το Ολοκαύτωμα, τον σοβιετικό τρόμο, την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στα ανατολικά.

«Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη… δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι’ αυτά παλεύουμε».

Σε μήνυμά του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: «Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ -Δόξα στην Ουκρανία!».

They wanted to destroy us so many times. They failed. We've been through so much! And if someone thinks that, having…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 3, 2022