Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα (3/3) την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες (2/3) το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Νωρίτερα, ο Κολιχάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Αυξάνονται οι νεκροί στο Ίζιουμ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

Στο Ίζιουμ, πόλη στα περίχωρα του Χαρκόβου, μια πολυκατοικία κι ένα ακόμη σπίτι δέχθηκαν πυρά από τον ρωσικό στρατό ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο Βολοντίμιρ Ματσόκιν, οι νεκροί ανέρχονται σε οκτώ και πρόκειται για έξι ενήλικες και δύο παιδιά. Σε προηγούμενη ενημέρωσή του, ο Ματσόκιν είχε κάνει λόγο να για τρεις νεκρούς.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.