Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι διέκοψε όλα τα προγράμματά της σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις «εχθροπραξίες κατά του λαού της Ουκρανίας».

Σε ανακοίνωση Τύπου επισημαίνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε εγκρίνει νέα δάνεια ή επενδύσεις στη Ρωσία από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι δεν είχε εγκρίνει νέο δανεισμό της Λευκορωσίας από τα μέσα του 2020, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

H EE ενισχύει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, λόγω της συμμετοχής της στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε χθες Τετάρτη να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα. Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που είναι συνεργοί στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και περιορίζουμε το εμπόριο σε ορισμένους βασικούς τομείς», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας – μεταξύ άλλων – επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων, τανκ και στρατιωτικών οχημάτων, επιτρέποντας σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της προς την Ουκρανία, παρέχοντας σημεία ανεφοδιασμού και αποθηκεύοντας ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο έδαφός της.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Επιπλέον, σε σχέση με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, προϊόντων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), προϊόντων ξύλου, προϊόντα τσιμέντου, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα καουτσούκ. Επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης και ορισμένων προηγμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στη στρατιωτική, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας, μαζί με περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Οι αποφάσεις αυτές συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου.

Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στη Χαρκίβ

Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (2/3) το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».