Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για «εκατομμύρια» πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να φύγουν για να γλιτώσουν από την πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσίας κατά της Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την Ίλβα Γιόχανσον, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς πόσοι πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.

«Δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για εκατομμύρια αφίξεις», είπε η Γιόχανσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα. «Ταυτόχρονα, έχουμε τεράστιες και κατεπείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία, πάρα πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους».

Η Επίτροπος είπε ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει την Πέμπτη την οδηγία περί χορήγησης προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες. Εξετάζεται επίσης να αναπτυχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από υπηρεσίες όπως η Frontex για να βοηθήσουν τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές.