Το ευρωπαϊκό μέτωπο φαίνεται δεν είναι απόλυτα αρραγές, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται εκνευρισμένοι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, που επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς να έχει έρθει πριν σε συνεννόηση μαζί τους, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ΕΕ αποφάσισε κυρώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Mega σε ρεπορτάζ του πρόκειται για μεγάλο «φάουλ» του Γάλλου προέδρου καθώς οι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται ενιαίοι προς τα έξω.

Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η πρώτη γνωστή επικοινωνία Ευρωπαίου ηγέτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου άρχισε η ρωσική επίθεση. Σε αυτήν ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε στον Γάλλο ομόλογό του εκτενώς τους λόγους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο χωρίς να καταφέρει αποτελέσματα, κάτι που ίσως στοίχισε στην εικόνα του ενόψει εκλογών στην Γαλλία, και έτσι σύμφωνα με αναλυτές ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε μία ρελάνς, εκνευρίζοντας ωστόσο τους εταίρους του.

«Η Ευρώπη δυσκολεύεται να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε στο Mega ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει βιώσει πολλάκις την ασυνεννοησία των Ευρωπαίων ηγετών.