Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τοποθετήθηκε για το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και ανέφερε πως πρόκειται για πρόσχημα, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε την αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναφέρει το AFP.

«Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου»

Για «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στην αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία.

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.