Για «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στην αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στην πρώτη αντίδρασή της στο διάγγελμα Πούτιν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει σε tweet της:

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ακριβώς το ίδιο «μήνυμα» εστάλη και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη στον Β. Ζαλένσκι».

Νωρίτερα απόψε ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε κάνει γνωστό πως οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, αλλά και της Λευκορωσίας, είναι «έτοιμες», σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει πως η επιβολή τους είναι αναγκαία. Αναβρασμός επικρατεί σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ και στη Δύση, γενικότερα.