Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Αυστρία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο, μετά και από την επικύρωση και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα.

«Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι τον ομοσπονδιακό νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19», ανέφεραν οι υπηρεσίες της αυστριακής προεδρίας.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και «θα τεθεί ως εκ τούτου σε ισχύ το Σάββατο», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.

Το κείμενο είχε εγκριθεί από την αυστριακή Βουλή στις 20 Ιανουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία – μόνο η ακροδεξιά ψήφισε κατά.

Ο νόμος αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα αυτή των 8,9 εκατ. κατοίκων, εκτός από τις έγκυες, όσους έχουν κολλήσει τον ιό πριν από 180 ημέρες και όσους μπορούν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους.

Οι έλεγχοι δεν θα ξεκινήσουν πριν από τα μέσα Μαρτίου: τότε θα μπορούν να εφαρμοστούν κυρώσεις, από 600 έως 3.600 ευρώ οι οποίες όμως θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί.

Κόσμος με μάσκες περπατά σε εμπορικό δρόμο στη Βιέννη

Αρνητικά απέναντι στο μέτρο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού

Ποσοστό άνω του 60% των Αυστριακών υποστηρίζουν το μέτρο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όμως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως επί πολλές εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του σχεδίου τον Νοέμβριο προκειμένου να καταγγείλουν ένα μέτρο που εκτιμούν πως ακραίο και που περιορίζει την ελευθερία.

Στην κριτική πως η υποχρεωτικότητα δε θα έπρεπε να ισχύσει λόγω της επικράτησης της Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο, στελέχη της κυβέρνησης απαντούν πως ο εμβολιασμός παραμένει χρήσιμος ακόμα και ως τοίχος ανοσίας απέναντι σε τυχόν νέα μετάλλαξη.