Ο στρατός της Ιορδανίας σκότωσε 27 λαθρεμπόρους ναρκωτικών που προσπαθούσαν να εισαγάγουν λαθραία μεγάλες ποσότητες ψυχοτρόπων ουσιών από το συριακό έδαφος στο βασίλειο.

Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε μονάδα Ιορδανών στρατιωτών στα σύνορα με τους λαθρεμπόρους, που υποστηρίζονταν από άλλες ένοπλες ομάδες, σκοτώθηκαν 27 άτομα μεταξύ των λαθρεμπόρων, διευκρίνισε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Έρευνες έγιναν στην περιοχή και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του. Η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε να «αποτραπούν αρκετές απόπειρες διείσδυσης και λαθρεμπορίου μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από το συριακό έδαφος προς το ιορδανικό έδαφος», σύμφωνα με τον ιορδανικό στρατό.

«Οι λαθρέμποροι υποστηρίζονταν από άλλες ένοπλες ομάδες» υπογραμμίζει ο στρατός, ο οποίος διευκρινίζει ότι σκότωσε 27 από αυτούς και τραυμάτισε αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων, ενώ άλλοι λαθρέμποροι διέφυγαν στο συριακό έδαφος.

Στις 17 Ιανουαρίου, ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε και τρεις μεθοριακοί φρουροί τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με λαθρεμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα με τη Συρία. Μερικές ημέρες αργότερα, ένας από τους στρατιωτικούς υπέκυψε στα τραύματά του.

Η Ιορδανία, η οποία φιλοξενεί περίπου 1,6 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, κατέστησε αυστηρότερες τα τελευταία χρόνια τις διαδικασίες στα σύνορά της με την Συρία, τα οποία εκτείνονται σε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου δεκάδες μαχητές, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός εξτρεμιστών, έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί επειδή προσπάθησαν να περάσουν στο συριακό έδαφος για να πολεμήσουν εκεί.

Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές, το 85% των ναρκωτικών που κατάσχονται προορίζονται για το λαθρεμπόριο εκτός της Ιορδανίας.