Περισσότερες από 300 γυναίκες από τη Σενεγάλη κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος της προέδρου της διοργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού «Μις Σενεγάλη», την οποία κατηγορούν για «εξύμνηση του βιασμού», σήμερα Τετάρτη.

Όλα ξεκίνησαν με συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες η Μις Σενεγάλη 2020 Ντέγιε Φατιμά Ντιονέ, 20 ετών, αποκάλυψε πως τη νάρκωσαν και τη βίασαν σε ένα ξενοδοχείο, κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς στην οποία την είχε προσκαλέσει η διοργανωτική Επιτροπή.

Έμεινε έγκυος και σήμερα είναι μητέρα ενός μωρού 5 μηνών, του οποίου αγνοεί τον πατέρα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μεταδίδει το ΑFP.

Την επομένη των αποκαλύψεων της Ντέγιε Φατιμά, λοιπόν, η πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής της «Μις Σενεγάλης» Αμίνα Μπαντιάνε δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι «ένας βιασμός εμπλέκει δύο ανθρώπους». «Εάν κάποιος σε βιάζει, εσύ ψαχνόσουν. Είναι ενήλικη», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καταδίκης από γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Να ανατεθεί ο διαγωνισμός σε πρόσωπα που σέβονται περισσότερο τα δικαιώματα της γυναίκας»

Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουρέγε Τιάμ Πρεϊρά, μέλος της Συλλογικότητας των Γυναικών, που βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συναντήσουν τον εισαγγελέα: «Περισσότερες από 300 μηνύσεις έχουν κατατεθεί έως τη στιγμή που αποχωρούσαμε από το δικαστήριο, νωρίς το απόγευμα. Διατυπώθηκε μια ιδέα συλλογικής αγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κλήθηκαν όσες συμφωνούσαν να συμπληρώσουν το έντυπο και να συναντηθούμε στο δικαστήριο για να καταθέσουμε τη μήνυση».

«Είναι ένας τρόπος να υποκινείς τους βιαστές να συνεχίσουν και να βάζουν σε κίνδυνο τα κορίτσια», τόνισε, αναφερόμενη στις δηλώσεις της Μπαντιάνε.

Επιπλέον της μήνυσης για «εξύμνηση του βιασμού», οι ενάγουσες ζητούν την αφαίρεση της άδειας της διοργανώτριας του διαγωνισμού ομορφιάς και αξιώνουν από το κράτος να αναθέσει τη διοργάνωσή του σε «πρόσωπα που σέβονται περισσότερο τα δικαιώματα της γυναίκας», ανέφερε η Πρεϊρά.

Φωτογραφία: Twitter / LamineBileri

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.