Έλληνες και Αρμένιοι αντιδρούν στην ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ στο Hyde Park του Σίδνεϊ. Φορείς της ομογένειας, κυρίως ποντιακοί οργανισμοί, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο μνημείο.

«Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία των εθνοτικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία καθώς κι εκείνων των Τούρκων πολιτών που ήταν αντίθετοι στην δικτατορία του στις αρχές του 20ού αιώνα» αναφέρει η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αρμενικής Νεολαίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βίκτορ Ντομινέλο, υπουργό αρμόδιο για ζητήματα παλαίμαχων της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, καλώντας σε μαζική συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του μνημείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από την απόβαση στην Καλλίπολη.

«Το 2015 δεν σηματοδοτεί μόνο την εκατονταετηρίδα της απόβασης της ANZAC, αλλά και αυτήν της γενοκτονίας των Αρμενίων» τονίζει η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων της Αυστραλίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.