Απότομη αύξηση της ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε από επιβάτες που προσπαθούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν στην Ινδία καταγράφεται φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η έλλειψη συντονισμού εμποδίζει τις προσπάθειες για την πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, με την Ινδία να κατηγορεί το Αφγανιστάν για κακή συνεργασία όσον αφορά την παρακολούθηση των λαθρεμπόρων.

Μόνο τον Ιανουάριο, αξιωματούχοι κατέσχεσαν 44 κιλά ηρωίνης από αφγανικά αεροδρόμια σε οκτώ διαφορετικές περιπτώσεις, σε σύγκριση με τα 50 κιλά ηρωίνης και χασίς που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του περασμένου έτους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις αφορούσαν επιβάτες που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση με προορισμό το Νέο Δελχί. Είναι μια «ανησυχητική τάση», δήλωσε ο Μαρκ Κολχούν, αναπληρωτής εκπρόσωπος της UNODC στο Αφγανιστάν για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να εντοπίσουμε τα δίκτυα».

Η UNODC άρχισε να συνεργάζεται με την αφγανική αστυνομία και τις τελωνειακές αρχές το 2013 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την συνεργασία να επεκτείνεται αργότερα στα αεροδρόμια των πόλεων Κανταχάρ, Χεράτ, και Μαζάρ ι Σαρίφ. Δεν είναι πάντως σαφές κατά πόσον η αύξηση της ηρωίνης που κατασχέθηκε αντιπροσωπεύει και την αύξηση στη διακίνηση ή την καλύτερη παρακολούθηση των λαθρεμπόρων.

Αλλά είναι σαφές ότι η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν, τη χώρα όπου παράγεται περίπου το 90% των παράνομων οπιούχων στον κόσμο, καταγράφει ανοδική τάση. Αφγανοί λαθρέμποροι ναρκωτικών ταξιδεύουν συχνά στην Ινδία με τη δικαιολογία της ιατρικής παρακολούθησης, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών της ινδικής αστυνομίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην Ινδία, οι λαθρέμποροι πωλούν την ηρωίνη στους εμπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταπωλούν τα ναρκωτικά μέσω διάφορων δικτύων σε γειτονικές χώρες. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι περισσότεροι διακινητές έχουν προορισμό το Νέο Δελχί, αλλά ορισμένοι Αφγανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πέρυσι, μια κοινή προσπάθεια των ινδικών και των αφγανικών αρχών να παρακολουθήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέρρευσε λόγω κακού συντονισμού. Η αφγανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι μόνο 12 κιλά ηρωίνης κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τον περασμένο Μάρτιο.

«Πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών απαιτεί παγκόσμια συνεργασία» ανέφερε ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.