Έχοντας ως καμβά το φυσικό τοπίο, ο Justin Bateman δημιουργεί από χαλίκια και πέτρες εφήμερα έργα τέχνης. Ζώντας στην Τσιανγκ Μάι, στην Ταϊλάνδη, ο Βρετανός καλλιτέχνης αφήνει «ψηφιδωτά» σε παραλίες, στα δάση, δίπλα σε σιδηροτροχιές και πάνω στα βουνά. Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Bateman απλά δηλώνει «τα χαλίκια είναι τα πίξελ μου».

Από διάσημα πρόσωπα μέχρι εμβληματικά έργα τέχνης, κάθε έργο αιχμαλωτίζει τον χαρακτήρα του θέματός του σε μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων της πέτρας. Χρησιμοποιώντας βότσαλα που βρίσκει ο ίδιος, στην πραγματικότητα δεν σχεδιάζει εκ των προτέρων τα πορτρέτα του· αφήνει τις πέτρες να καθορίσουν την καλλιτεχνική σύνθεση.

«Η τέχνη πρέπει πάντα να μην υπόκειται σε περιορισμούς· ωστόσο, μέσα στα όριά της βρίσκω ελευθερία. Η ομορφιά αυτού του εγχειρήματος έγκειται στο ότι ξεκινώντας, δεν έχω καμία ιδέα του πώς θα δείχνει το έργο» λέει.

Απαιτούνται αρκετές μέρες για την ολοκλήρωση κάποιων από τα προτρέτα από χαλίκια του Bateman. Ο καλλιτέχνης, όμως, δεν αποκτά συναισθηματική εξάρτηση με τα έργα που δημιουργεί. Εμπνέεται από τους Θιβετιανούς μοναχούς που δημιουργούν μαντάλα με εξαιρετική λεπτομέρεια από άμμο και μετά τις καταστρέφουν.

Αυτό είναι μια υπενθύμιση της παροδικότητας της ζωής, θέμα το οποίο εξερευνά ο Bateman με την τέχνη του. Για τον ίδιο, η πιο ικανοποιητική πλευρά της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του είναι ότι η φύση στο τέλος θα επαναδιεκδικήσει τα έργα. «Η τέχνη μου είναι παροδική, μόνον ίχνη αφήνω» υπογραμμίζει.

Αν και τα «ψηφιδωτά» τελικά θα εξαφανιστούν, ο Bateman τα φωτογραφίζει ως ψηφιακά αναμνηστικά. Κάθε έργο με βότσαλο μοιάζει σχεδόν με φωτογραφία με σκιές, ενώ είναι απίστευτο πόσο βάθος και λεπτομέρεια μπορεί να πετύχει ο Bateman «παίζοντας» μόνο βότσαλα.

Στον λογαριασμό του στο Instagram https://www.instagram.com/pebblepicassos/ δίνεται η δυνατότητα να τα απολαύσουμε.