Σοκαριστηκές είναι οι λεπτομέρειες ενός φόνου που έγινε στο Κέιμπριτζ όταν ένας γιος αποκεφάλισε τη μητέρα του επειδή νόμιζε ότι ήταν ο διάβολος. Ο άνδρας καταδικάστηκε σε κράτηση σε ψυχιατρική κλινική για αόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Ernest Grusza, 41 ετών, σκότωσε τη μητέρα του Wiesslawa Mierzejeska, 59, στο διαμέρισμά της στο St Ives του Cambridgeshire, προτού την κόψει σε 11 κομμάτια και τυλίξει τα μέρη του σώματός της σε μεμβράνη, όπως ανέφερε είπε στο Cambridge Crown Court.

Στη συνέχεια μπήκε αιμόφυρτος σε ένα γωνιακό κατάστημα στις 22 Φεβρουαρίου με τον καταστηματάρχη να καλεί την αστυνομία και τις αρχές να φτάνουν στο διαμέρισμα της κυρίας Mierzejeska για να ανακαλύψουν μια «εφιαλτική σκηνή».

Είχε βάλει τα μέρη του σώματος ακόμα και στο ψυγείο – Το κεφάλι ήταν στο παράθυρο

Καθώς οι αστυνομικοί έψαχναν το ακίνητο, ο Grusza ξετύλιξε μερικά από τα μέρη του σώματος, τα οποία είχε τοποθετήσει σε ένα ντουλάπι και ένα ψυγείο, και σήκωσε το κεφάλι της μητέρας του από το παράθυρο της κουζίνας. Συνελήφθη επί τόπου.

Σήμερα ο 41xronow καταδικάστηκε σε κράτηση σε ψυχιατρική κλινική για αόριστο χρονικό διάστημα βάσει του νόμου περί ψυχικής υγείας.

Ο δράστης δεν είχε επίγνωση του τι είχε κάνει

Ο δικαστής Fraser είπε: «Μια από τις πιο πειστικές αυταπάτες (του Grusza) ήταν ότι η μητέρα του ήταν ο διάβολος. Του είπε ο Θεός να τη σκοτώσει, και να τεμαχίσει το σώμα της, για να καταστρέψει τον διάβολο. Ήταν πεπεισμένος ότι θα αναστηθεί αν έριχνε αγιασμό και αίμα στα τεμαχισμένα μέλη του σώματός της».

Περιγράφοντας την υπόθεση ως «εξαιρετικά τραγική», είπε ότι οι δύο Πολωνοί υπήκοοι ήταν και οι δύο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που είχαν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για «αρκετά χρόνια».

Είπε ότι οι μάρτυρες περιέγραψαν τον Γκρούζα ως «ήσυχο και ιδιώτη άνδρα, χωρίς υπαινιγμό βίαιης συμπεριφοράς ανά πάσα στιγμή», αλλά ότι η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και μετά.

Ο καθηγητής ψυχίατρος Keith Rix είπε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από διπολική συναισθηματική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκαταθλιπτική ασθένεια, και ότι η δολοφονία συνέβη «κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου».

Ο δικαστής είπε ότι η επίγνωση του Grusza για το τι είχε συμβεί ήταν «περιορισμένη» και ότι δεν είχε προηγούμενες καταδίκες.

Η μητέρα του Grusza «αναζήτησε βοήθεια για αυτόν από διάφορες πηγές, τον γενικό ιατρό, την αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πρώτης απάντησης. Δυστυχώς, κανείς δεν παρείχε τη βοήθεια που προσπάθησε να λάβει», είπε ο δικαστής.

Απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο, ο δικαστής είπε: «Οποιαδήποτε δίκη που περιλαμβάνει τον θάνατο ενός ατόμου είναι πάντα τραγική. Ωστόσο, εδώ, το ίδιο το άτομο που αναζητούσε τη βοήθεια που χρειαζόσασταν τόσο απεγνωσμένα, που αναμφίβολα σας αγαπούσε βαθιά, ήταν το άτομο που βρήκε το τέλος από τα δικά σας χέρια».

Είπε ότι τα γράμματα που έστειλε ο 41χρονος από τη φυλακή, πριν από τη δίκη, ξεκαθάρισαν ότι «δεν κατάλαβες ότι σκότωσες τη μητέρα σου, την οποία δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αγαπούσες όπως περιγράφεις σε αυτά τα γράμματα».