Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G20 υπό την ιταλική προεδρία και με κύριο ζήτημα την κατάσταση στο Αφγανιστάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη (12/10), μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικότερα, στη σύνοδο θα πάρουν μέρος τα μέλη της G20, με εκπροσώπηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η Κίνα πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Γουάνγκ Γι. Πρόκειται να παρέμβει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες.

Στόχος της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να προσδιοριστούν κοινές δράσεις, δεδομένου του ότι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι Ταλιμπάν δεν σεβάστηκαν τις υποσχέσεις τους.

G20: Τα κύρια θέματα της συνεδρίασης

Αφγανιστάν

Τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της G20 είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση ελευθερίας εισόδου και εξόδου από το Αφγανιστάν, τόσο για τους Αφγανούς, όσο και για τους ξένους πολίτες.

Παράλληλα, σημαντικός στόχος θεωρείται η άσκηση πίεσης για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των γυναικών και να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με πλήρη πρόσβαση και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή σύνοδο θα αντιπροσωπεύσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλει να πετύχει την όσο γίνεται στενότερη στήριξη των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ από τις χώρες της G20, για να παρασχεθεί ευρεία ανθρωπιστική βοήθεια -η οποία να στηρίξει, κυρίως, τις πιο ευάλωτες κατηγορίες της κοινωνίας- και να ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να διακόψουν τις επαφές τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.