Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην Αυστρία.

Όπως προκύπτει από απάντηση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουνίου, καταγράφηκαν στην Αυστρία 443 ακροδεξιές εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές πράξεις ενώ το 2020 ο αριθμός τους την ίδια περίοδο ανερχόταν σε 314.

Οι περισσότερες καταγγελίες τέτοιων αδικημάτων ήταν στην Άνω Αυστρία (96) και τη Βιέννη (89), ενώ καμία σχετική καταγγελία δεν υπήρξε στο Μπούργκενλαντ.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αδικήματα με δεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο προέρχονταν από άνδρες, καθώς, 300 από το σύνολο των 443 δραστών ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες και μόνο 29 ως γυναίκες, στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι δράστες παρέμειναν άγνωστοι.

Από αυτές τις 443 δεξιές εξτρεμιστικές ενέργειες το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι 102 πραγματοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο, ενώ παραβιάσεις του Νόμου απαγόρευσης, ο οποίος αφορά την ναζιστική δραστηριοποίηση, αναφέρθηκαν 251 φορές.

«Θετικό», θεωρείται το ό, τι μόνον λιγότερο από το ένα τέταρτο των αδικημάτων διαπράχθηκαν στο Διαδίκτυο, έναντι των δύο τρίτων που είχαν καταγραφεί πέρυσι, γεγονός, που, στελέχη του υπουργείου, ανάγουν στην αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων και στην αυστηροποίηση των ποινών για παραβιάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2016 προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως δύο ετών στην περίπτωση που, μέσω σχετικής ανάρτησης, υποκινούνται σε χρήση βίας ή σε εκδήλωση μίσους μέχρι και 30 άτομα, ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για 150 άτομα.

Η διάδοση υποτιμητικών εκφράσεων που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων, απέναντι, για παράδειγμα, σε 150 αποδέκτες μέσω Facebook, Twitter, ή άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επισύρει καταδίκη σε φυλάκιση τριών ετών.