Ισραηλινό στρατοδικείο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καταδίκασε σήμερα Παλαιστίνιο σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του τον Ιούνιο στην απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών, γεγονός που πυροδότησε κύκλο βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ο Χοσάμ Καουάσμεχ καταδικάσθηκε επίσης σε καταβολή αποζημίωσης 750.000 σεκέλ στις οικογένειες των Ναφτάλι Φρένκελ, Εγιάλ Γιφράχ και Γκιλάντ Σαέρ, των τριών νεαρών Ισραηλινών, οι οποίοι απήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο κοντά στη Χεβρόνα και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν.

Η τριπλή δολοφονία προκάλεσε κλιμάκωση της βίας και κατέληξε στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο άλλοι Παλαιστίνιοι που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην απαγωγή και την τριπλή δολοφονία, ο Μαρουάν Καουάσμεχ και ο Αμερ Αμπού Εϊσέχ, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στις 23 Σεπτεμβρίου στη Χεβρόνα.

Ο Χοσάμ Καουάσμεχ, θείος του Μαρουάν, συνελήφθη τον Ιούλιο και παρουσιάσθηκε ως εγκέφαλος της επιχείρησης.

Η καταδικαστική απόφαση εναντίον του ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η ποινή που τού επιβλήθηκε.

Μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 30 Ιουνίου, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν σε ευρείες επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οδήγησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 2.000 ατόμων.

Το Ισραήλ κατηγόρησε το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι βρίσκεται πίσω από τις απαγωγές και τις δολοφονίες. Η Χαμάς χαιρέτισε την επιχείρηση, όμως διέψευσε κάθε ανάμειξη, αν και οι τρεις Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της.