Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς ζήτησε από τον Αυστραλό ομόλογό του Μάικλ Κίναν να μην επιτρέψει την έκδοση του Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς -γνωστό και ως «Κάπτεν Ντράγκαν»- στην Κροατία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι οι σερβικές δικαστικές αρχές είναι έτοιμες να ασκήσουν διώξεις εναντίον του.

Η Σερβία φοβάται ότι οι ποινικές διαδικασίες κατά του Βασιλίκοβιτς στην Κροατία δεν θα στηριχθούν από κατάλληλες και επαρκείς αποδείξεις, αναφέρει ο Σέρβος υπουργός σε επιστολή του, με αφορμή την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας να επιτρέψει τη μεταφορά του Βασιλίκοβιτς στην Κροατία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν μεταξύ του 1991 και του 1993.

Ο κ. Σελάκοβιτς επισημαίνει ότι ανάλογες ποινικές διαδικασίες στην Κροατία έχουν οδηγήσει σε πολλές και μεγάλες σε διάρκεια ποινές φυλάκισης, με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνει δε, ότι πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων έχουν επισημάνει διακρίσεις των κροατικών δικαστικών αρχών κατά Σέρβων κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.

Μάλιστα, προς επίρρωσιν των παραπάνω επιχειρημάτων, ο Σέρβος υπουργός φέρεται να παραπέμπει στην άρνηση της Βρετανίας να προβεί στην έκδοση του Μίλαν Σπάνοβιτς στην Κροατία, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Στην επιστολή του κ. Σελάκοβιτς αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η έκδοση του Βασιλίκοβιτς αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της σερβικής κοινότητας στην Αυστραλία και να αναστατώσει τη σερβική κοινωνία.