Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, σημείωσε πως ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει με τη σύσταση του Πενταγώνου να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ίσα ανέφερε σήμερα στο ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η σύσταση του Πενταγώνου έγινε χθες με βάση ανησυχίες για τους κινδύνους ασφαλείας που διατρέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσινγκτον τονίζει στους Ταλιμπάν – οι οποίοι εμφανίστηκαν αντίθετοι με τυχόν παράταση των επιχειρήσεων πέραν του Αυγούστου – ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου εξαρτάται από τη συνεργασία της ισλαμικής οργάνωσης στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εκκένωσης, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.