Όταν οι Ταλιμπάν παραχώρησαν την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ήταν εκείνος που μιλούσε κατά κύριο λόγο, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.

Ο Μουτζαχίντ απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ιστορική συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία).

Για τους περισσότερους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν, κάτι άλλο ήταν επίσης σημαντικό: ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν το πρόσωπό του. Επί χρόνια, ήταν μόνο μια φωνή στο τηλέφωνο, όπως γράφει το BBC.

H Yalda Hakim του BBC δήλωσε «σοκαρισμένη» που είδε το πρόσωπο του άντρα με τον οποίο μιλούσε για περισσότερο από μία δεκαετία να απαντά στην πρώτη ερώτηση από μια γυναίκα δημοσιογράφο.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιχείρησε να δώσει έναν τόνο συμφιλίωσης, λέγοντας σε κάποιον άλλον δημοσιογράφο: «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό».

Για την Hakim αυτή του η δήλωση απέχει σημαντικά από κάποια από τα μηνύματα που συνήθιζε να λαμβάνει από εκείνον. «Κάποια από αυτά τα κείμενα ήταν σκληροπυρηνικά ισλαμιστικά κείμενα. Για κάποια από αυτά σκέφτεσαι: “Αυτός ο τύπος διψάει για αίμα Αμερικανών, διψάει για το αίμα οποιουδήποτε στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν”. Και σήμερα κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα».

«Για χρόνια έστελνε αυτές τις αιμοδιψείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά θέλει την ειρήνη; Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί».

Για χρόνια πάντως υπάρχουν εικασίες ότι ο εκπρόσωπος «χωρίς πρόσωπο» ήταν περισσότερα από ένα άτομα. «Υπήρχαν πολλές εικασίες για χρόνια ότι ήταν ένα ψεύτικο όνομα, ότι υπήρχαν πολλοί Ζαμπιχουλάχ, που εναλλάσσονταν. Τώρα βέβαια όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Μήπως δεν είναι;», σημείωσε η Lyse Doucet, επικεφαλής ανταποκρίτρια στο διεθνές ρεπορτάζ του BBC.

Σημειώνεται πως ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ξεκίνησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ με απαγγελία από το Κοράνι. Όπως είπε, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό», επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δε θα πάθει τίποτα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σημείωσε, επίσης, πως το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία, είπε.