Νέα αρχή στις σχέσεις της Αλβανίας και της Σερβίας, θα πρέπει να σηματοδοτήσει η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι επισήμανε σήμερα μια εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει ως προκλητικές τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα ενώπιον του Σέρβου ομόλογού του περί αδιαμφισβήτητης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε τη θέση της ΕΕ λέγοντας πως η συνάντηση των ηγετών Σερβίας – Αλβανίας πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τις δύο χώρες.

«Αναμένουμε οι δύο ηγέτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική τόλμη ούτως ώστε να οικοδομήσουν εκ νέου τις σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας μετά από τόσα χρόνια», είπε η ίδια εκπρόσωπος.

Τόνισε ακόμη πως η συμφιλίωση και η περιφερειακή συνεργασία είναι οι λύσεις που η ΕΕ προτείνει στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε αιφνιδιασμένος από τις «προκλητικές» δηλώσεις, όπως τις χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα περί της αδιαμφισβήτητης εθνικής ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Α. Βούτσιτς υπερασπιζόμενος την επίσημη πολιτική της χώρας του ανταπάντησε στον ίδιο τόνο λέγοντας πως το Κόσοβο ήταν και παραμένει τμήμα της Σερβίας.