Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας πρότεινε στην ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει ένας «μόνιμος διάλογος» ενόψει της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή 2,3 εκατομμυρίων πολιτών σε μια συμβολική ψηφοφορία για το θέμα.

Ο Μας ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι απηύθυνε μια επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι με την οποία «καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός μόνιμου διαλόγου».

Ο Καταλανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου, στην οποία περισσότερο από το 80% εξ όσων συμμετείχαν —1,8 εκατ. άνθρωποι—τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο διάλογος αυτός θα έχει στόχο να διεξαχθεί «μια οριστική και δεσμευτική ψηφοφορία» για το μέλλον της Καταλονίας με ή χωρίς την Ισπανία, υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ κάλεσε τον Ραχόι να «μην αγνοήσει την πραγματικότητα», ότι πολλοί Καταλανοί επιθυμούν να έχουν λόγο για το μέλλον τους, όπως το έχουν ήδη δείξει στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Ο Ραχόι από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μέτρα και να συμφωνήσει σε ένα νέο σύστημα για τη χρηματοδότηση των 17 αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας, αλλά και να εξετάσει μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Όμως είναι αντίθετος στη διεξαγωγή μιας δεσμευτικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Η Μαδρίτη δεν έχει αφήσει να διαφανεί η παραμικρή ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, εκτιμώντας ότι μόνο το σύνολο των Ισπανών έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον μίας από τις 27 επαρχίες της χώρας.

Αν η ισπανική κυβέρνηση δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Καταλονίας, ο Μας σημείωσε ότι είναι πιθανό να ζητήσει να διεξαχθούν πρόωρα οι επόμενες περιφερειακές εκλογές, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να γίνουν στα τέλη του 2016, και να τις χρησιμοποιήσει ως όχημα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την ισπανική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Έχω υποχρέωση να ανοίξω την πόρτα του διαλόγου με τον Μαριάνο Ραχόι, αλλά αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουμε τον δικό μας οδικό χάρτη».

Παρόλα αυτά ο Μας επανέλαβε ότι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο αν τα κόμματα της Καταλονίας συμφωνήσουν να κατέβουν με κοινή πλατφόρμα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ένας γύρος συνομιλιών των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας.