Ήταν μία μάλλον δροσερή βραδιά στο Πεκίνο κατά την άτυπη Σύνοδο των Ηγετών των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Και τότε συνέβη το απίστευτο. Οι ηγέτες έπαιρναν θέσεις για ακόμη μία εντυπωσιακή βραδιά στο Πεκίνο, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, προσπαθώντας να είναι ευγενής, σηκώθηκε και σκέπασε με μία εσάρπα τη σύζυγο του Κινέζου ομολόγου του.

Το στιγμιότυπο έπαιξε στην Κινεζική τηλεόραση και αμέσως έγινε viral στο Internet.

Από forward σε forward, η μισή Κίνα, ή έστω όσοι διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είδαν το Βλαντιμίρ Πούτιν να σκεπάζει με μία εσάρπα μία γυναίκα, αυτή του Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αμέσως, το βίντεο αποσύρθηκε από το διαδίκτυο στην Κίνα, το YouTube βγάζει σφάλμα όταν προσπαθεί κανείς να το δει και οι ψίθυροι για τον αρρενωπό Ρώσο Πρόεδρο στο Πεκίνο διαδόθηκαν με την ταχύτητα του φωτός.

Ωστόσο, αυτό που δείχνει το επεισόδιο είναι οι διαφορές στην κουλτούρα των δύο χωρών.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «η Κίνα είναι παραδοσιακά μία πολύ συντηρητική κοινωνία σε ό,τι αφορά στις διαχητικότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους», πόσω μάλλον όταν πρόκειται για να τη σύζυγο του Σι Ζινπίνγκ.

Η σύζυγος του Σι Ζινπίνγκ ήταν μία πολύ δημοφιλής τραγουδίστρια στη χώρα. Πριν ο σύζυγός της γίνει Πρόεδρος, η ίδια ήταν πιο διάσημη. Η δε εικόνα που προωθεί το ζευγάρι είναι ότι είναι πολύ αγαπημένοι, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο θέμα από μία, στην πραγματικότητα, αθώα κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέρα από το παρά τρίχα «διπλωματικό επεισόδιο», οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία όλο και βελτιώνονται, ιδιαίτερα οι οικονομικές συνεργασίες.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Σι Ζινπίνγκ, υπέγραψαν συμφωνία για μία νέα οδό παροχής φυσικού αερίου. Μετά τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, αξία 400 δισ. δολαρίων, για πώληση ρωσικού αερίου στην Κίνα, οι δύο χώρες επέκτειναν αυτή τη συμφωνία με μία νέα, που ενδεχομένως περιλαμβάνει και την κατασκευή αγωγού.

Είναι δε σαφές ότι η Μόσχα επεκτείνει τους οικονομικούς διαύλους προς την Κίνα μετά το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.