Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς παρασημοφόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με το παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας για την προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για την υποστήριξη στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι για τη Σερβία αποτελεί ηθικό καθήκον να μην πράξει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία.

“Η Σερβία βλέπει στη Ρωσία μία χώρα σύμμαχο, συνεργάτη και εταίρο και δεν θα καταπατήσει τις ηθικές της αρχές, επιδεικνύοντας κακή συμπεριφορά απέναντί της” τόνισε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η φράση αυτή στην ουσία αποτελεί διαβεβαίωση ότι η Σερβία δεν θα συνταχθεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης τον Σέρβο πρόεδρο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κόσοβο.

“Η θέση της Ρωσίας για το Κόσοβο είναι στάση αρχής που βασίζεται όχι μόνο στη φιλία των δύο χωρών, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να αλλάξει” τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζητήθηκαν κυρίως οικονομικά θέματα.

Ο κ. Βούτσιτς, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές φέτος ξεπέρασαν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, επεσήμανε ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες σημαντική αύξηση εξαιτίας της θεαματικής, όπως είπε, αύξησης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, αγροτικών προϊόντων και κυρίως χοιρινού κρέατος, γεγονός που οφείλεται στο εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στη Σερβία, στον αγροτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν επενδύσεις για παραγωγή αγροτικών προϊόντων και, μάλιστα, πρότεινε να προωθηθούν κοινές επενδύσεις στη Σερβία επιχειρηματιών από τη Ρωσία και επιχειρηματιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.